פבר 25, 2019
admin

להקת אתניקס: מסע מוזיקלי דרך השירים

להקת אתניקס, שהוקמה בשנת 1985, היא תופעה ייחודית בנוף המוזיקה הישראלית. הלהקה, בראשות זאב נחמה ותמיר קליסקי, הצליחה לשלב השפעות מוזיקליות מגוונות, החל מגל חדש ורוק ועד למוזיקה ים תיכונית, ולייצר סגנון ייחודי ובלתי נשכח. במאמר זה נצא למסע מוזיקלי דרך שיריה של אתניקס, נבחן את האלבומים המרכזיים, ננתח את השירים הבולטים, ונסקור את האירועים המרכזיים שעיצבו את דרכה.

הפריצה הגדולה והשנים הראשונות (1989-1996)

אתניקס פרצה לתודעה בסוף שנות ה-80 עם להיטים כמו "אין לאן ללכת", "מושיטה" ו"ציפור מדבר" (שיר של להקת אתניקס), שסימנו את הגעתו של סאונד חדש ורענן למוזיקה הישראלית. אלבום הבכורה של הלהקה, שיצא בשנת 1990, הציג שילוב ייחודי של סינת'-פופ, גל חדש והשפעות רוק, וזכה להצלחה רבה. אלבומים נוספים כמו "מסאלה" (1991) ו"יללת תן" (1992) ביססו את מעמדה של אתניקס כלהקה מובילה בזירת המוזיקה הישראלית, ושירים כמו "כתם הפרי", "תותים" ו"ג'סיקה" הפכו לנכסי צאן ברזל שמושמעים עד היום. הלהקה זכתה בתואר "להקת השנה" במצעדי הפזמונים השנתיים של רשת ג' ארבע פעמים ברציפות (1991-1994), הישג נדיר שמציב אותה בשורה אחת עם להקות כמו "כוורת" ו"משינה".

המהפך המזרחי (1997-2000)

בסוף שנות ה-90 החליטו חברי אתניקס לשלב אלמנטים של מוזיקה מזרחית ביצירתם. שיתוף הפעולה הפורה עם הזמר אייל גולן הוביל לצאתם של אלבומים מצליחים כמו "בלעדייך" (1997) ו"חייל של אהבה" (1998), שהפכו את המוזיקה הים תיכונית למיינסטרים. אתניקס הייתה מחלוצות הלהקות הישראליות ששילבו אלמנטים מזרחיים במוזיקת פופ ורוק, ובכך סללו את הדרך לדור שלם של אמנים ישראלים. גם באלבומי הלהקה "ברוכים הבאים לישראל" (1998) ו"מוריס" (1999) ניכרו השפעות מזרחיות, ושירים כמו "קן של אהבה" ו"מחר אני בבית" זכו להצלחה רבה.

בין רוק לניסויים מוזיקליים (2001-2007)

בתחילת שנות ה-2000 חזרה אתניקס לסגנון הרוק, עם אלבומים כמו "בדרך שלך" (2001) ו"13" (2002). הלהקה המשיכה להתנסות בסגנונות מוזיקליים שונים, ושיתפה פעולה עם אמנים מגוונים כמו שלומי סרנגה, חיילי הנקמה ורינת בר. שירים כמו "תראה עולם", "איך אפשר לשיר על אהבה" ו"סגאפו" (דואט עם סרנגה) המשיכו לכבוש את מצעדי הפזמונים. בתקופה זו הלהקה המשיכה להפגין את יכולותיה המוזיקליות המגוונות, תוך שילוב אלמנטים של רוק, פופ, מוזיקה ים תיכונית ואף השפעות אלקטרוניות.

יצירה עצמאית ושיתופי פעולה (2007-2016)

בעשור השני של המאה ה-21 המשיכה אתניקס ליצור מוזיקה מגוונת, תוך שילוב אלמנטים רוק, פופ ומוזיקה ים תיכונית. במקביל, חברי הלהקה התמקדו גם בפרויקטים אישיים והפיקו שירים לאמנים אחרים. זאב נחמה ותמיר קליסקי כתבו והלחינו שירים מצליחים לזמרים כמו זהבה בן ("משקר"), שרית חדד ("שמח") וישי לוי ("אישה נאמנה"). שיתופי הפעולה הללו הדגישו את יכולותיהם כיוצרים וכמפיקים מוזיקליים, והוכיחו את יכולתם להתאים את סגנונם המוזיקלי לאמנים מגוונים.

המחלוקת, הפיצול והחזרה (2016-2022)

בשנת 2016 פרצה מחלוקת בין חברי הלהקה שהובילה לפיצול ולתביעות הדדיות. תמיר קליסקי עזב את אתניקס, והלהקה המשיכה לפעול בלעדיו. בתקופה זו יצאו אלבומים כמו "בטוח" (2017) ושירים כמו "הזמן ירפא" ו"ג'סיקה 2", שזכו להצלחה מסוימת אך לא הצליחו לשחזר את ההישגים של העבר. המחלוקת עוררה עניין רב בתקשורת ובקרב מעריצי הלהקה, והעלתה שאלות נוקבות על יחסי הכוחות והאינטרסים בתוך ההרכב.

שירים בולטים לאורך הקריירה

לאורך שנות פעילותה הוציאה אתניקס למעלה מ-15 אלבומים והפיקה עשרות להיטים שכבשו את מצעדי הפזמונים. בין השירים הבולטים שלה ניתן למנות את "כתם הפרי", "תותים", "ג'סיקה" (שיר של להקת אתניקס), "בלעדייך", "קן של אהבה", "מחר אני בבית", "תראה עולם", "איך אפשר לשיר על אהבה", "סגאפו" ו"משקר". שירים אלו מייצגים את המגוון המוזיקלי של הלהקה, ומשקפים את יכולתה לשלב בין סגנונות מוזיקליים שונים וליצור להיטים שמדברים לקהל רחב.

כתוב תגובה


7 + = שש עשרה

s

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

S