פבר 25, 2019
admin

צמח בעל תפרחת לבנה

צמחים עם תפרחת לבנה: יופיו של הצבע הלבן בטבע

הצבע הלבן, סמל הטוהר והניקיון, נפוץ מאוד בעולם הצומח, במיוחד בקרב פרחים. הוא מסמל התחלות חדשות, תמימות ואף תקווה. פריחה לבנה בולטת על רקע העלווה הירוקה ומזמינה אליה חרקים מאביקים. במאמר זה נכיר מקרוב שני צמחים מרתקים בעלי תפרחת לבנה, האופייניים לאזורנו: מורן החורש ושפרירה קשקשנית.

מורן החורש – שיח ירוק עד עם פריחה שופעת

מורן החורש (Viburnum tinus) הוא שיח ירוק-עד ממשפחת המורניים. הוא גדל בר בחורשים לחים באזור הים התיכון ומוכר גם כצמח נוי פופולרי בישראל וברחבי העולם. מורן החורש מתאפיין בעלים גדולים, גלדניים וירוקים כהים, ובמבנה סבוך וצפוף. גובהו מגיע לרוב לשניים עד חמישה מטרים.

פריחת מורן החורש מתרחשת באביב, בחודשים מרץ-אפריל. היא שופעת ומרהיבה, ומכסה את הצמח כולו בפרחים קטנים וריחניים. הפרחים הלבנים ערוכים בתפרחות צפופות דמויות סוכך בקצות הענפים. לעיתים קרובות, פרחי ההיקף של התפרחת גדולים יותר משאר הפרחים ואינם פוריים.

 

שפרירה קשקשנית – פרח ייחודי עם מראה מרהיב

שפרירה קשקשנית (Artedia squamata) היא צמח חד-שנתי ממשפחת הסוככיים. היא גדלה בר באזורים שונים בארץ, בעיקר בקרקעות כבדות. שפרירה קשקשנית מתאפיינת בגבעולים זקופים ובגובה של 20 עד 60 ס"מ. עליה גזורים-מנוצים, דמויי מחטים עדינות.

התפרחת של שפרירה קשקשנית היא סוכך מורכב וגדול בעל סוככונים רבים וצפופים. הפרחים לבנים וקטנים, וערוכים במבנה שטוח. ייחודה של התפרחת הוא בנקודה כהה במרכזה, שנוצרת מסוככון של פרחים עקרים בצבע סגול כהה או שחור. כמו כן, פרחי ההיקף גדולים יותר משאר הפרחים.


השוואה בין מורן החורש ושפרירה קשקשנית

למרות ששניהם בעלי תפרחת לבנה, מורן החורש ושפרירה קשקשנית שונים זה מזה במאפיינים רבים. מורן החורש הוא שיח ירוק-עד, ואילו שפרירה קשקשנית היא צמח חד-שנתי. מורן החורש גבוה משמעותית משפרירה קשקשנית. פריחת מורן החורש מתרחשת באביב, ואילו שפרירה קשקשנית פורחת בחורף ובאביב.

שני המינים נבדלים גם במבנה התפרחת. תפרחת מורן החורש היא סוכך פשוט, ואילו תפרחת שפרירה קשקשנית (צמח בעל תפרחת לבנה) היא סוכך מורכב. פרחי מורן החורש קטנים ועדינים, ואילו פרחי שפרירה קשקשנית גדולים יותר ובעלי עלי כותרת חיצוניים ארוכים.
השם "שפרירה קשקשנית" ניתן לצמח בשל צורת הפרי שלו. הפרי שטוח, עגול, וקוטרו כסנטימטר. שוליו "קשקשיים" – בעלי כנפיים רחבות ושסועות לאונות.

 

מורן החורש ושפרירה קשקשנית בגינון

מורן החורש הוא צמח נוי פופולרי מאוד בישראל. הוא משמש כשיח בודד, בגדר חיה, ואף כצמח קטיף. גידול מורן החורש קל יחסית. הוא זקוק לשמש מלאה או חלקית, השקיה בינונית, וקרקע מנוקזת היטב.
שפרירה קשקשנית, לעומת זאת, אינה נפוצה בגינון. היא צמח בר הגדל בשדות בור. עם זאת, היא יכולה להוות תוספת מעניינת לגינה ים תיכונית טבעית.

ערכם האקולוגי של מורן החורש ושפרירה קשקשנית

למורן החורש (צמח בעל תפרחת לבנה) תפקיד חשוב במערכת האקולוגית. פרחיו הלבנים מושכים אליהם חרקים מאביקים רבים, כמו דבורים ופרפרים. פירותיו השחורים נאכלים על ידי ציפורים, המסייעות בהפצת זרעיו. בשל חשיבותו האקולוגית, מורן החורש מוגדר כצמח מוגן בישראל.

שפרירה קשקשנית, כצמח בר, תורמת אף היא למגוון הביולוגי. היא מהווה מקור מזון לבעלי חיים שונים ומסייעת בייצוב הקרקע.


לסיכום

מורן החורש ושפרירה קשקשנית הם שני צמחים מרתקים בעלי תפרחת לבנה. למרות ששניהם נפוצים באזורנו, הם שונים זה מזה במאפיינים רבים. מורן החורש הוא שיח ירוק-עד ומוכר, ואילו שפרירה קשקשנית היא צמח בר חד-שנתי וייחודי.
שני המינים חשובים למערכת האקולוגית ומהווים חלק בלתי נפרד מהנוף המקומי. 

כתוב תגובה


9 − שמונה =

s

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

S