פבר 25, 2019
admin

משרי החוץ של ישראל

משרד החוץ של ישראל: עיצוב מדיניות בין שרים, מורשתם של דיין ושמיר

משרד החוץ – מוסד לעיצוב מדיניות חוץ

משרד החוץ של מדינת ישראל הוא הגוף הממשלתי האמון על גיבוש, ביצוע והסברת מדיניות החוץ של המדינה. תפקידיו מגוונים וכוללים ניהול יחסי החוץ עם מדינות זרות וארגונים בינלאומיים, ייצוג המדינה בזירה הבינלאומית, קידום קשרים כלכליים, תרבותיים ומדעיים, טיפוח קשרים עם קהילות יהודיות בתפוצות וסיוע לאזרחים ישראלים השוהים בחו"ל. המשרד פועל באמצעות המטה המרכזי בירושלים ורשת ענפה של נציגויות דיפלומטיות ברחבי העולם, הכוללת שגרירויות, קונסוליות ומשלחות מיוחדות. חשיבותו של ראש הממשלה בעיצוב מדיניות החוץ היא מכרעת, ולעיתים הוא אף נוקט מהלכים מדיניים חשובים באופן עצמאי או תוך שיתוף מינימלי של משרד החוץ. זאת, בשונה ממשרדי ממשלה אחרים, בהם השפעת ראש הממשלה פחותה יותר. לצד פעילותו השוטפת, משרד החוץ אמון גם על מערך ההסברה של ישראל בעולם, שמטרתו יצירת תדמית חיובית למדינה. עם זאת, בעקבות אירועים ביטחוניים ומבצעים צבאיים, נמתחה ביקורת על תפקודו של מערך ההסברה, בדגש על יעילותו בהתמודדות עם אתגרי התקשורת הבינלאומית. רחבת הכניסה הראשית למשרד נקראת על שם אבא אבן, שר חוץ בעבר, כהוקרה לתרומתו לדיפלומטיה הישראלית.

שר החוץ – דיפלומט ראשי ומייצג הממשלה

שר החוץ הוא העומד בראש משרד החוץ ונושא באחריות הכוללת לניהולו ולביצוע מדיניות החוץ של הממשלה. תפקידו העיקרי הוא לייצג את ממשלת ישראל בעולם וליישם את המדיניות שנקבעה על ידה. מכיוון שראש הממשלה הוא גורם מרכזי בקביעת מדיניות החוץ, שר החוץ נתפס לעיתים קרובות כמייצג אותו באופן אישי, במיוחד בפגישות עם שרים וראשי מדינות זרים. מבנה המשטר בישראל, המבוסס על קואליציות רב-מפלגתיות, מעניק לעיתים לשר החוץ חופש פעולה רחב, דבר שעלול לגרום לחוסר אחידות בניהול מדיניות החוץ. מצד אחד, שר החוץ עלול לחרוג מהמדיניות הממשלתית המוצהרת, ומצד שני, ראש הממשלה יכול לעקוף מצב זה באמצעות פנייה ישירה לנציגים דיפלומטיים (במיוחד שגריר ישראל בארצות הברית) או באמצעות שליחים אישיים. שר החוץ נדרש להיות דמות ייצוגית של ישראל בזירה הבינלאומית, ובתור "הדיפלומט הראשון של ישראל" הוא מרבה להשתתף בכנסים, פגישות אישיות ופסגות, בהן נוכחים אישים בכירים ומעצבי מדיניות ודעת קהל. מעמדו של שר החוץ כה בכיר בממשלה אף מקנה לו אבטחה של היחידה הממלכתית לאבטחת אישים של שירות הביטחון הכללי. שר החוץ הראשון של ישראל היה משה שרת, ושר החוץ הנוכחי הוא גדעון סער.

 משה דיין – חותם על עידן השלום עם מצרים

משה דיין, משרי החוץ של ישראל, דמות צבאית ומדינית בולטת בתולדות ישראל, כיהן כשר החוץ בממשלת מנחם בגין בין השנים 1977–1979. מינויו לתפקיד זה, לאחר שנים רבות בהן היה מזוהה עם מפלגת העבודה, עורר סערה ציבורית וביקורת נוקבת. עם זאת, כשר החוץ, דיין הוכיח את כישוריו המדיניים ותרם באופן משמעותי לפריצת דרך היסטורית ביחסי ישראל ומצרים. הוא היה מעורב באופן פעיל במגעים החשאיים עם מצרים, שהובילו לביקורו ההיסטורי של הנשיא אנואר סאדאת בירושלים בנובמבר 1977. דיין שיחק תפקיד מפתח גם במשא ומתן המורכב שהתנהל בקמפ דייוויד בתיווכו של נשיא ארצות הברית ג'ימי קרטר, אשר הוביל לחתימת הסכם השלום בין ישראל למצרים בשנת 1979. הסכם זה סימן נקודת מפנה ביחסי ישראל עם העולם הערבי וזכה להכרה בינלאומית. עם זאת, חילוקי דעות עם ראש הממשלה בגין בנוגע ליישום ההסכם ולסוגיית האוטונומיה לפלסטינים הובילו להתפטרותו של דיין מתפקידו כשר החוץ באוקטובר 1979.

יצחק שמיר – בין קו נוקשה לריכוך מדיני

יצחק שמיר, משרי החוץ של ישראל, דמות מפתח בתנועת החרות ולימים ראש ממשלת ישראל, כיהן כשר החוץ בין השנים 1980–1983. שמיר, שנודע בעמדותיו הלאומיות הנוקשות, נקט כשר החוץ בגישה זהירה ומתונה יותר, תוך התמקדות בחיזוק מעמדה הבינלאומי של ישראל. בתקופת כהונתו, ישראל חידשה את יחסיה הדיפלומטיים עם מדינות באפריקה, ובראשן זאיר (כיום הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו). שמיר גם פעל לקידום מגעים עם ברית המועצות, בעיקר בנושא מעמדם של יהודי ברית המועצות. בתקופתו כשר חוץ, החלה מגמה של שיפור הדרגתי ביחסי ישראל עם סין, שהבשילה ליחסים דיפלומטיים מלאים בשנים מאוחרות יותר. שמיר היה מעורב גם באירועים ביטחוניים משמעותיים, כגון מלחמת לבנון הראשונה ופרשת סברה ושתילה, אך השפעתו על קבלת ההחלטות בתחומים אלו הייתה מוגבלת יחסית.

השוואה בין דיין לשמיר כשרים – שתי גישות, מטרה משותפת

משה דיין ויצחק שמיר, שניהם כיהנו כשר החוץ של מדינת ישראל, אך ייצגו גישות מדיניות שונות. דיין, בעל החזון הנועז והיוזמה, חתר לשלום עם מצרים וגילה גמישות מדינית משמעותית. לעומתו, שמיר, הידוע בעמדותיו השמרניות, נקט בגישה זהירה ומתונה יותר, תוך התמקדות בחיזוק מעמדה הבינלאומי של ישראל ובשיפור יחסיה עם מדינות שונות. דיין, כשר חוץ, התמקד בפתרון סכסוכים באמצעות משא ומתן ישיר ומהלכים נועזים, בעוד ששמיר העדיף גישה דיפלומטית זהירה יותר, תוך שימת דגש על יציבות וביטחון. למרות ההבדלים בגישותיהם, שניהם תרמו תרומה משמעותית למדיניות החוץ של ישראל ופעלו לקידום האינטרסים של המדינה

כתוב תגובה


+ 7 = ארבע עשרה

s

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

S