פבר 25, 2019
admin

משרי הביטחון של ישראל

משרד הביטחון ומערכת הביטחון הישראלית: מבנה, תפקידים ופרויקטים מרכזיים

מבוא – משרד הביטחון ומערכת הביטחון הישראלית

משרד הביטחון הוא אחד המשרדים הממשלתיים החשובים והמשפיעים ביותר במדינת ישראל. תפקידו המרכזי הוא להוביל את מדיניות הביטחון של המדינה ולנהל את מערכת הביטחון על כל מרכיביה. מערכת הביטחון הישראלית מורכבת משלושה דרגים עיקריים: הדרג המדיני, המערכת הצבאית והמערכת האזרחית. הדרג המדיני כולל את שר הביטחון, סגנו ויועציו, האחראים על קביעת המדיניות הביטחונית. המערכת הצבאית מורכבת מצה"ל על כל זרועותיו, כאשר הרמטכ"ל עומד בראשה. המערכת האזרחית כוללת את משרד הביטחון עצמו, יחידות הסמך שלו והתאגידים הביטחוניים. חשיבותו של משרד הביטחון באה לידי ביטוי גם בתקציבו, שהוא הגדול ביותר מבין משרדי הממשלה. תקציב זה מיועד לבניין הכוח של צה"ל, פיתוח אמצעי לחימה, רכש ביטחוני, ומגוון רחב של פעילויות ביטחוניות נוספות.

המבנה הארגוני של משרד הביטחון

המבנה הארגוני של משרד הביטחון מורכב ממספר אגפים ויחידות מרכזיות, כל אחד אחראי על תחום ספציפי בעולם הביטחון. אגף התקציבים (את"ק) אחראי על תכנון, ניהול ובקרה של תקציב הביטחון, ומשמש כגוף משותף למשרד הביטחון ולצה"ל. אגף הרכש והייצור (מנה"ר) מטפל ברכש הביטחוני של ישראל, הן בארץ והן בחו"ל, ואחראי על טיפוח התעשייה הביטחונית המקומית. אגף מבצעים לוגיסטיים ונכסים (אמו"ן) עוסק בניהול הנכסים והמקרקעין של מערכת הביטחון ומספק שירותים לוגיסטיים שונים. המנהל למחקר ופיתוח אמצעי לחימה ותשתית טכנולוגית (מפא"ת) אחראי על המחקר והפיתוח הביטחוני. בנוסף, קיימות יחידות סמך ותאגידים ביטחוניים הכפופים למשרד, כגון התעשייה האווירית, רפאל ותומר. מבנה ארגוני זה מאפשר למשרד הביטחון לנהל את מגוון הפעילויות הביטחוניות באופן יעיל ומקצועי.

תקציב משרד הביטחון והבקרה עליו

תקציב משרד הביטחון הוא הגדול ביותר מבין משרדי הממשלה בישראל, ומהווה נתח משמעותי מהתקציב הלאומי. בשנת 2019, למשל, עמד תקציב המשרד על כ-72.9 מיליארד שקלים, מתוכם כ-55.3 מיליארד בהוצאה נטו וכ-17.6 מיליארד בהוצאה מותנית בהכנסה, בעיקר מסיוע אמריקאי. הרכב התקציב מורכב ממספר מרכיבים עיקריים: תקציב לבניין הכוח של צה"ל, רכש ביטחוני, מחקר ופיתוח, שכר ותנאי שירות, ותקציבים לשיקום נכי צה"ל ומשפחות שכולות. לאורך השנים, התקיימו דיונים ציבוריים רבים סביב גודל תקציב הביטחון והשקיפות בניהולו. כתוצאה מכך, הוכנסו מספר שינויים בתהליכי הבקרה והשקיפות, כולל פרסום חלקים מהתקציב הלא מסווג, הגברת הפיקוח של ועדות הכנסת, ושיתוף פעולה הדוק יותר עם משרד האוצר. עם זאת, חלק ניכר מהתקציב עדיין נשאר חסוי מטעמי ביטחון לאומי.

מנהלת המרכבה והרק"ם (מנת"ק) – רקע והקמה

מנהלת המרכבה והרק"ם (מנת"ק) היא אחת היחידות החשובות ביותר במשרד הביטחון, האחראית על פיתוח וייצור פלטפורמות הרק"ם (רכב קרבי משוריין) של צה"ל. הקמתה של המנהלת נבעה מהצורך של ישראל לפתח יכולות עצמאיות בתחום הטנקים והנגמ"שים. הרקע להקמת המנהלת היה האמברגו שהטילו מדינות המערב על מכירת נשק לישראל בשנות ה-60, שהקשה על רכישת טנקים מתקדמים. בשנת 1970, בעקבות המלצתו של האלוף ישראל טל, החליטה הממשלה על הקמת פרויקט לפיתוח טנק ישראלי מקורי. מנת"ק הוקמה כגוף האחראי על ניהול הפרויקט, תוך שיתוף פעולה הדוק עם התעשיות הביטחוניות והאזרחיות בישראל. המנהלת אימצה גישה ייחודית של פיתוח מבוזר, שבה חלקים שונים של הטנק פותחו במקביל על ידי מפעלים שונים ברחבי הארץ, תוך שמירה על סודיות ויעילות.

התפתחות פרויקט המרכבה לאורך השנים

פרויקט המרכבה, שהחל בשנות ה-70, עבר התפתחות משמעותית לאורך השנים, תוך התאמה מתמדת לאתגרים המבצעיים והטכנולוגיים המשתנים. הדור הראשון של טנק המרכבה, סימן 1, נכנס לשירות ב-1979 והיה פריצת דרך בתכנון טנקים, עם דגש על הגנת הצוות. מרכבה סימן 2, שהוכנס לשירות ב-1983, הביא שיפורים משמעותיים במערכת ההנעה והמיגון. מרכבה סימן 3, שנכנס לשירות ב-1991, כלל מנוע חזק יותר, תותח 120 מ"מ, ומערכות אלקטרוניות מתקדמות. הדור הרביעי, מרכבה סימן 4, שנכנס לשירות ב-2003, נחשב לאחד הטנקים המתקדמים בעולם, עם מיגון משופר, מערכות בקרת אש מתקדמות ומנוע בעל 1500 כ"ס. בנוסף לטנקים, מנת"ק פיתחה גם נגמ"שים מתקדמים כמו הנמ"ר (נגמ"ש מרכבה) והאיתן, נגמ"ש גלגלי 8X8, המספקים פתרונות ייחודיים לצרכי צה"ל בלחימה בשטח בנוי ובאזורים מורכבים.

הישגים טכנולוגיים ומבצעיים של מנת"ק

לאורך השנים, מנת"ק הובילה מספר פיתוחים טכנולוגיים פורצי דרך שתרמו משמעותית לביטחון ישראל ולתעשייה המקומית. אחד ההישגים הבולטים הוא פיתוח מערכת ההגנה האקטיבית "מעיל רוח", המגנה על כלי רק"ם מפני טילים נגד טנקים. מערכת זו, שהוכיחה את עצמה בפעילות מבצעית, זכתה בפרס ביטחון ישראל ונחשבת למובילה בתחומה בעולם. פיתוח הנמ"ר (נגמ"ש מרכבה) היווה פריצת דרך נוספת, המספק לכוחות החי"ר הגנה ברמה גבוהה יחד עם יכולות תמרון מתקדמות. האיתן, נגמ"ש הלחימה הגלגלי, מהווה פתרון ייחודי המשלב ניידות גבוהה עם מיגון משמעותי. בנוסף, מנת"ק פיתחה מגוון רחב של פתרונות מיגון, כולל מיגון ריאקטיבי ומיגון פעיל, המשפרים את שרידות כלי הרק"ם בשדה הקרב המודרני. הישגים אלו לא רק תרמו ליכולות המבצעיות של צה"ל, אלא גם הובילו לפיתוח תעשייה מתקדמת בישראל, עם יצוא ביטחוני משמעותי.

המבנה הנוכחי ופעילות מנת"ק כיום

כיום, מנת"ק פועלת כיחידה מרכזית במשרד הביטחון, המורכבת משלוש מחלקות עיקריות: מחלקת פיתוח הטנק (רפ"ט), האחראית על התכנון והפיתוח ההנדסי; מחלקת התוכניות והפרויקטים (תו"פ), המנהלת את הוצאת התוכניות לפועל; והחטיבה לרק"ם עתידי, העוסקת במחקר ופיתוח של פלטפורמות עתידיות. המנהלת מקיימת שיתופי פעולה הדוקים עם התעשיות הביטחוניות והאזרחיות בישראל, מה שמאפשר פיתוח וייצור מהירים ויעילים. אחד האתגרים העכשוויים של מנת"ק הוא פיתוח הדור הבא של טנק המרכבה, המכונה "מרכבה ברק", שצפוי לכלול טכנולוגיות מתקדמות בתחומי הבינה המלאכותית, הרובוטיקה והלוחמה האלקטרונית. במקביל, המנהלת ממשיכה לשפר ולעדכן את הפלטפורמות הקיימות, תוך התאמתן לאיומים המתפתחים ולצרכים המבצעיים המשתנים של צה"ל. פעילות זו משקפת את המחויבות המתמשכת של מנת"ק לשמירה על יתרונה האיכותי של ישראל בתחום הרק"ם.

יואב גלנט: ניהול משברים וקבלת החלטות קשות

יואב גלנט, משרי הביטחון של ישראל, שמונה לתפקיד שר הביטחון בדצמבר 2022, הגיע לתפקיד עם רקע צבאי עשיר, כולל תפקידו כמפקד פיקוד הדרום. תקופת כהונתו התאפיינה באתגרים משמעותיים, כאשר התמודד עם גל פיגועים ויזם את מבצע שובר גלים לסיכול תאי טרור ביהודה ושומרון. גלנט (משרי הביטחון של ישראל) נדרש לנווט בין צרכי הביטחון לבין מורכבויות פוליטיות, במיוחד סביב הדיון על הרפורמה המשפטית. הוא הביע עמדה ברורה בנושא, קורא לעצירת החקיקה מתוך חשש לפגיעה בביטחון המדינה, צעד שהוביל למתיחות פוליטית משמעותית. תקופת כהונתו הגיעה לשיאה עם פרוץ מלחמת חרבות ברזל באוקטובר 2023, אירוע שהציב אתגרים חסרי תקדים בפני מערכת הביטחון הישראלית. גלנט הוביל את המערכה הצבאית ברצועת עזה, תוך התמודדות עם ביקורת בינלאומית ודילמות מורכבות הנוגעות להגנה על אזרחים ולחימה בשטח אורבני צפוף.

כתוב תגובה


שלוש + = 12

s

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

S