משירי פבלו רוזנברג
פבלו רוזנברג: בין "סטלה מאריס" לקריירת סולו – סיפורו של אמן רב-גוני
שורשים ארגנטינאים ועלייה לישראל – תחילת הדרך
פבלו רוזנברג נולד בשנת 1965 ברוסריו, ארגנטינה. בן לאב יהודי-אשכנזי רופא ולאם איטלקייה נוצרייה-קתולית שעברה גיור לפני נישואיהם. בשנת 1971, בגיל שש, עלה עם משפחתו לישראל והתגורר בבית שאן. לאחר שלוש שנים, המשפחה חזרה לארגנטינה, אך כעבור שנה נוספת שבה לישראל. כבר בגיל צעיר, בשנת 1975, קיבל את גיטרתו הראשונה, ובגיל 15 שניים משיריו המקוריים נכללו בתקליט "סולו ראשון | פרויקט הכישרונות הצעירים". מסלולו האקדמי כלל לימודי רפואה וביולוגיה באוניברסיטת תל אביב במסגרת העתודה האקדמית, ובהמשך לימודי ספרות אנגלית באוניברסיטת חיפה, אך הוא לא סיים את לימודיו באף אחד מהמוסדות. שירותו הצבאי בשנת 1983 היה כקצין קישור ועוזר קצין שלישות חטיבתי.
"סטלה מאריס": פריצת דרך וסגנון רוק ייחודי
בסוף שנות ה-80, רוזנברג החל לעבוד כזמר חתונות בלהקות שונות. בשנת 1990, הצטרף ללהקת הרוק "סטלה מאריס" כסולן, יחד עם ניק מילר, דובי סוני ופימה שוסטר. הלהקה חתמה עם חברת התקליטים הליקון בשנת 1992 והוציאה את אלבום הבכורה שלה, "סטלה מאריס", בו השתתף רוזנברג בכתיבת חלק מהשירים. שירים כמו "תני לי ללכת" (משירי פבלו רוזנברג), "שגיאה", "אישתר" ו"בואי כבר הביתה" זכו להצלחה. בשנת 1994, יצא אלבומה השני של הלהקה, "השער נפתח", בו רוזנברג כתב את המילים לכל השירים, ביניהם "נר על החלון", "משחקים אסורים", "זה לא מאוחר", "אם זה נכון" ו"אבוד לי". סגנון הרוק הכבד של הלהקה היה ייחודי בסצנת המוזיקה הישראלית, ורוזנברג תרם רבות ליצירת זהותה המוזיקלית.
"נר על החלון": לידתו של שיר אייקוני – סיפור כתיבה והלחנה
השיר "נר על החלון", משירי פבלו רוזנברג, נכתב במקור עבור אלבום הבכורה של "סטלה מאריס", אך לא נכלל בו לבסוף. ניק מילר הלחין את השיר, ורוזנברג כתב את מילותיו. השיר עבר שינויים רבים, והמילים "נר על החלון" עלו במוחו של רוזנברג כבר בשלבים הראשונים של הכתיבה, אך הוא התקשה לפתח אותן. רק לאחר שצפה בסרט "רוח רפאים", הוא קיבל את ההשראה לכתוב את השיר מנקודת מבטו של אדם מת הפונה לאהובתו החיה. השיר הוצע גם לשלומי שבת, שהקליט סקיצה, אך לבסוף החליט שלא לכלול אותו באלבומו. לבסוף, "נר על החלון" נכלל באלבום "השער נפתח" וזכה להצלחה רבה, והפך לאחד השירים המזוהים ביותר עם הלהקה.
"נר על החלון": ניתוח מוזיקלי וטקסטואלי
"נר על החלון" הוא שיר בלדה מרגש בעל טקסט עמוק. המילים מתארות תחושות של געגוע, אהבה ופרידה. המבנה המוזיקלי של השיר רגוע ונוגה, והלחן מלודי וקליט. השילוב בין המילים ללחן יוצר אווירה עוצמתית ומרגשת. השיר מתאר פרידה נצחית, של אדם שנפטר ומשאיר לאהובתו "נר על החלון" כאות געגוע. השיר מעביר רגשות של עצב, אובדן וגעגוע והפך למזוהה עם סיפורי אהבה טרגיים.
קריירת סולו: מעבר מסגנון רוק למוזיקה ים-תיכונית
לאחר עזיבתו את "סטלה מאריס" בשנת 1994, פתח רוזנברג בקריירת סולו. אלבום הסולו הראשון שלו, "רק הלב יודע" (1996), הופק על ידי ניק מילר וכלל שירים מצליחים כמו "בדמעות שאת בוכה" ו"רק הלב יודע". אלבומים נוספים כמו "בין ערביים" (1998) ו"כל יום יותר" (2001) המשיכו את הצלחתו. בשנת 2004, הוציא את הסינגל "אל תדאגי לי אמא" בשיתוף עם שרון חזיז. ב-2005 השתתף רוזנברג בתוכנית המציאות "רוקדים עם כוכבים". בשנת 2010 היה שופט בתוכנית "כוכב נולד". לאורך הקריירה, שילב רוזנברג סגנונות מוזיקליים שונים, כולל רוק, פופ ומוזיקה ים-תיכונית, ושיתף פעולה עם אמנים רבים.
"נר על החלון": גרסאות כיסוי והשפעה תרבותית
השיר "נר על החלון" זכה לגרסאות כיסוי רבות, והמוכרת בהן היא זו של הראל מויאל בגמר "כוכב נולד 2". ביצועו של מויאל זכה להצלחה רבה ועורר תגובות נרגשות מניק מילר ומפבלו רוזנברג. עם זאת, התעוררו מחלוקות בנוגע לתמלוגים וזכויות יוצרים, שהובילו לתביעה מצד ניק מילר. השיר נותר אבן דרך בתרבות הישראלית, והגרסה של מויאל חיזקה את מעמדו.
פבלו רוזנברג היום: פעילות עכשווית ומורשת מוזיקלית
בשנים האחרונות, רוזנברג ממשיך להיות פעיל במוזיקה ובתקשורת הישראלית. הוא השתתף בתוכניות טלוויזיה כמו "טיול אחרי צבא", ובסדרת הדרמה "טיטו ורוחו" בתפקיד ראשי. בשנת 2023 החל לפרסם את בנק לאומי יחד עם גל תורן. בספטמבר 2022 הוא חגג 30 שנות יצירה במופע גדול באמפי שוני. רוזנברג נחשב לאחד האמנים הבולטים והמשפיעים במוזיקה הישראלית, והוא ממשיך ליצור ולהופיע.