מרמטכ"לי צה"ל
רמטכ"ל צה"ל: חיים לסקוב וחיים בר-לב – מנהיגות צבאית בעיצוב צה"ל
תפקיד הרמטכ"ל, ראש המטה הכללי של צה"ל, הוא התפקיד הבכיר ביותר בצבא הגנה לישראל. הרמטכ"ל אחראי על ניהולו ופיקודו של הצבא, קביעת תורת הלחימה ובניין הכוח. הוא כפוף לשר הביטחון ונתון למרות הממשלה, ומשמש כיועץ הבכיר לדרג המדיני בנושאים צבאיים וביטחוניים. לאורך ההיסטוריה של צה"ל כיהנו בתפקיד אישים רבים, כל אחד עם סיפורו הייחודי, סגנון הפיקוד שלו והשפעתו על הצבא. במאמר זה נתמקד בשני רמטכ"לים בולטים, חיים לסקוב וחיים בר-לב, נבחן את פועלם ונסקור את מורשתם ותרומתם לצה"ל.
חיים לסקוב – מפקד בעל חזון
חיים לסקוב, מרמטכ"לי צה"ל, יליד אפריל 1919, היה איש צבא ופוליטיקאי ישראלי שכיהן כרמטכ"ל החמישי של צה"ל. לסקוב החל את דרכו הצבאית בפלמ"ח, שם צבר ניסיון קרבי ופיקודי. עם קום המדינה, מילא לסקוב שורה של תפקידים משמעותיים בצה"ל. הוא פיקד על חטיבת הנגב במלחמת העצמאות, ולאחר מכן מונה למפקד חיל האוויר, תפקיד אותו מילא בהצלחה רבה למרות שמעולם לא היה טייס. בהמשך, מונה למפקד גייסות השריון, שם פעל רבות לקידום ופיתוח חיל השריון, תוך שהוא שם דגש על בניין הכוח, הכשרת מפקדים וקליטת טנקים חדישים.
חזונו של לסקוב השפיע רבות על תורת הלחימה של צה"ל. הוא האמין בשילוב זרועות, תוך הדגשת חשיבותו של חיל השריון ככוח מכריע בשדה הקרב המודרני. בתקופת כהונתו כרמטכ"ל (1958-1960) התמודד לסקוב עם אתגרים ביטחוניים רבים, ביניהם המתיחות בגבול הצפון עם סוריה, והוא הוביל את צה"ל בנחישות ובאחריות. לסקוב שם דגש על בניין הכוח וקליטת אמצעי לחימה חדשים, ביניהם הצוללת הראשונה של צה"ל, "תנין", ומטוסי קרב מתקדמים. בנוסף, הוא היה מעורב בפיתוח הטנק הישראלי הראשון, "מרכבה".
חיים לסקוב – משמעת, נהלים ותורת לחימה
מורשתו של לסקוב ניכרת בצה"ל עד היום. הוא הדגיש את חשיבות המשמעת, ההקפדה על נהלים ופיתוח תורת לחימה מודרנית. לסקוב האמין בחשיבות בניין הכוח והכשרת מפקדים איכותיים, עקרונות שהשפיעו רבות על צה"ל. הוא ראה במפקד דמות חינוכית המשמשת מופת לחייליו, והדגיש את חשיבות הדוגמה האישית והיושרה. לסקוב פעל לשיפור תנאי השירות של החיילים, והיה קשוב לצרכיהם. הוא גם היה מעורב בהקמת מערך החינוך וההדרכה בצה"ל, תוך שהוא שם דגש על חשיבות ההשכלה והידע.
חיים בר-לב – מפלמ"ח לרמטכ"ל
חיים בר-לב, יליד נובמבר 1924, היה רמטכ"ל צה"ל השמיני. בר-לב, לוחם פלמ"ח עתיר ניסיון, פיקד על כוחות במלחמת העצמאות, ביניהם במבצע "חורב" לכיבוש הנגב. הוא הוביל את חייליו בגבורה, תוך שהוא מפגין אומץ לב, תושייה ויכולת פיקוד יוצאת דופן. לאחר המלחמה, המשיך בר-לב לטפס בסולם הדרגות בצה"ל, ומילא שורה של תפקידים פיקודיים, ביניהם מפקד גייסות השריון, ראש אג"ם וסגן הרמטכ"ל.
חיים בר-לב – מלחמת ההתשה וקו בר-לב
בתקופת כהונתו כרמטכ"ל (1968-1972) התמודד בר-לב עם אתגרים ביטחוניים משמעותיים, ביניהם מלחמת ההתשה בגבול מצרים. הוא פיקד על צה"ל בתקופה מתוחה זו, תוך שהוא מקדם את בניית קו המעוזים לאורך תעלת סואץ, שנקרא לימים "קו בר-לב". בר-לב, מרמטכ"לי צה"ל, היה מפקד נערץ על חייליו, שהעריכו את מנהיגותו, דבקותו במשימה ואומץ ליבו. הוא הקפיד לבקר את החיילים בקו האש, ולעודד את רוחם. בר-לב ראה חשיבות רבה בעזרה הדדית בין החיילים, והדגיש את חשיבות הערבות ההדדית.
חיים בר-לב – מנהיגות במלחמת יום הכיפורים
עם פרוץ מלחמת יום הכיפורים, נקרא בר-לב חזרה לשירות מילואים פעיל. הוא מונה למפקד חזית הדרום, ותחת פיקודו הצליח צה"ל לבלום את המתקפה המצרית ולעבור למתקפה. בר-לב הפגין מנהיגות יוצאת דופן בתקופה קשה זו, והוא נחשב לאחד הגיבורים של המלחמה. הוא גילה קור רוח ושיקול דעת בניהול הקרבות, וקיבל החלטות אמיצות שהובילו לניצחון צה"ל.
חיים לסקוב וחיים בר-לב – מורשת של מנהיגות
חיים לסקוב וחיים בר-לב היו שניהם רמטכ"לים משפיעים, שתרמו רבות לעיצוב דמותו של צה"ל. כל אחד מהם הותיר חותם משמעותי על הצבא, והם מהווים דוגמה ומופת למפקדים צבאיים. מורשתם ניכרת בצה"ל עד היום, והם זכורים כמנהיגים אמיצים, בעלי חזון ותחושת אחריות, שפעלו למען ביטחון ישראל. שניהם הדגישו את חשיבות הערכים, המוסר והדוגמה האישית בפיקוד צבא, והאמינו בחשיבות האדם במערכת הצבאית.