פבר 25, 2019
admin

מצביא קרתגי

מצביאים קרתגים: גיבורים טרגיים בצל רומא

קרתגו, מעצמה פיניקית ששלטה בים התיכון, התברכה במצביאים נועזים ומבריקים. אולם, דרכם של רבים מהם הסתיימה בטרגדיה, בצל עלייתה של רומא. במאמר זה נציג כמה מגיבורי קרתגו, נחקור את תפקידם במלחמות הפוניות, ונבחן כיצד מורשתם ממשיכה להדהד עד ימינו.

חמילקרת: אש גרילה בסיציליה

במהלך המלחמה הפונית הראשונה, מצא עצמו חמילקרת מפקד על צבא קרתגי מותש בסיציליה. הרומאים, עם צי חדש וטקטיקות ימיות מתקדמות, כבשו את אקרגס, והיו נחושים לגרש את קרתגו מהאי. חמילקרת, מצביא בעל תושייה, הבין שעימות חזיתי עם הלגיונות הרומיים לא יביא ניצחון. במקום זאת, הוא פתח במלחמת גרילה, ניצל את ידיעותיו את השטח ההררי של סיציליה, ותקף את קווי האספקה הרומיים.

הוא הצליח לכבוש מספר ערים, ואף להעביר לצד קרתגו ערים שהיו בשליטת הרומאים, כמו קמארינה ואנה. אולם, ניצחונות אלו היו קצרי מועד. בקרב אקנומוס, קרב ימי מכריע, הובס הצי הקרתגי, והדרך לפלישה רומאית לאפריקה נפתחה. חמילקרת נקרא חזרה לקרתגו, שם ניסה להגן על עירו מפני הפולשים, אך שוב ללא הצלחה.

מגו ברקה: צילו של אחיו, להבותיו שלו

מגו ברקה, אחיו של חניבעל, היה מצביא קרתגי בעל שיעור קומה, שלחם לצד אחיו במלחמה הפונית השנייה. הוא הוכיח את יכולותיו בקרבות טרביה וקאנאי, שם הוביל את הפרשים הנומידים, והנחיל תבוסות קשות לרומאים.

לאחר קרב קאנאי, נשלח מגו לקרתגו, במטרה לשכנע את מועצת הזקנים לשלוח תגבורת לאחיו באיטליה. הוא הציג בפניהם טבעות שנלקחו מחיילים רומאים הרוגים, כסמל להיקף הניצחון. אולם, חנו הגדול, מתנגד פוליטי חריף למשפחת ברקה, הטיל ספק בנאומו של מגו, וטען ש"טבעות רבות אינן מעידות בהכרח על ניצחון מוחץ".

מגו נשלח להיספניה, שם לחם במשך שנים נגד הרומאים. הוא ניצח בקרבות רבים, אך לבסוף הובס בקרב איליפה, ונאלץ לסגת. מגו לא ויתר, והפליג לאיטליה, שם ניסה לכבוש את צפון איטליה, ולחבור לאחיו. אולם, הרומאים, שהתאוששו מהלם קרב קאנאי, הצליחו לבלום אותו.

קרתאלו: טרגדיה בטראנטום

קרתאלו, מצביא נאמן לחניבעל, פיקד על חיל מצב בעיר טראנטום בדרום איטליה. העיר, שנכבשה על ידי חניבעל, הייתה נתונה במצור רומאי ממושך. קרתאלו, מצביא אמיץ, הגן על העיר בחירוף נפש, אך לבסוף נאלץ להיכנע.

הסיפור מספר על קצין גאלי בשם קרינוס, ששירת תחת קרתאלו. קרינוס התאהב בנערה רומאית, ואחותה שכנעה אותו לבגוד בקרתאלו, ולפתוח את שערי העיר לרומאים. קרתאלו, שהבין שהקרב אבוד, ניסה להיכנע, אך נהרג בידי חייל רומאי זועם.

חניבעל בן גיסקו: תבוסה במילאי וגורל מר

חניבעל בן גיסקו פיקד על הצי הקרתגי בתחילת המלחמה הפונית הראשונה. הוא ניסה לבלום את התפשטות הרומאים בסיציליה, אך נחל תבוסות קשות. בקרב מילאי, קרב ימי מכריע, הובס הצי הקרתגי על ידי הרומאים, שהשתמשו בטקטיקה חדשה – גשרי השתלטות.

התבוסה במילאי סימנה את תחילת שקיעתה של קרתגו במלחמה. חניבעל נשלח לסרדיניה, שם ניסה לכבוש את האי מידי הרומאים. אולם, הוא הובס שוב, ונהרג על ידי חייליו הממורמרים, שראו בו אחראי לכשלונות הצבא.

חנו בן חניבעל: ניסיון אחרון להציל את אקרגס

חנו בן חניבעל היה מצביא קרתגי ותיק ומנוסה, ששירת את קרתגו במלחמה הפונית הראשונה. הוא נשלח לסיציליה כדי לסייע לעיר אקרגס, שהייתה נצורה על ידי הרומאים. אולם, למרות מאמציו, הובס חנו בקרב אקרגס, והעיר נפלה לידי הרומאים.

מורשת של גבורה וטרגדיה

המצביאים הקרתגים שהוזכרו במאמר זה, היו כולם מפקדים מוכשרים ואמיצים, שנלחמו למען עירם. אולם, דרכם הסתיימה בטרגדיה, בצל עלייתה של רומא. מורשתם של גיבורים אלו ממשיכה להוות מקור השראה, ומזכירה לנו את המחיר הכבד של מלחמה, ואת חשיבות הנחישות והאומץ גם מול מצוקה.

כתוב תגובה


6 × = שתיים עשרה

s

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

S