פבר 25, 2019
admin

מושב באזור ראש העין

מושבי דרום השרון: מורשת והתחדשות

פתיחה: צפון מרכז ישראל, אזור השרון, ידוע בעושרו התרבותי והחקלאי. במרחב זה, סמוך לעיר ראש העין, ניצבים מספר מושבים היסטוריים המהווים עדות לעשייה ציונית ולפיתוח קהילתי ארוך שנים. כפר סירקין, נווה ירק, חגור ונחלים – כל אחד מהם מגלם סיפור ייחודי של התיישבות, חקלאות ותרומה לחברה הישראלית.

כפר סירקין: בית לנחמן סירקין ולהגנה

כפר סירקין, מושב באזור ראש העין, הוא מושב בעל עבר ייחודי בתולדות ההתיישבות היהודית באזור. הקרקעות נרכשו בשנת 1934 מבעלים ערביים, עובדה שעוררה מחלוקות בזמנה. החלוצים הראשונים הגיעו למקום בשנת 1936, במהלך המרד הערבי הגדול, והמושב שימש כמאחז יהודי בזמן הקרבות. בשנים הראשונות, המושב סבל מהתקפות של תושבי הסביבה הערבים, אך ההגנה השתמשה בו למאבק בשכנים. המושב נקרא על שמו של נחמן סירקין, אחד ממנהיגי תנועת העבודה הציונית. כיום, ילדי המושב לומדים בבית הספר המקומי ובמוסדות חינוך באזור, ובסמוך לו שוכן מחנה צבאי הנושא את אותו שם. הקשר ההדוק בין הכפר לצבא הוא אחד המאפיינים הבולטים של המושב.

נווה ירק: מן החקלאות להיי-טק

נווה ירק הוא מושב שהוקם בשנת 1951, בעקבות ניסיון התיישבות קודם בשנת 1880 שלא צלח. הגרעין המייסד מנה כ-90 משפחות של עולים מרומניה, ששמרו על אופי חקלאי במשך שנים. בתחילה, הם עיבדו כ-4 דונם לכל משפחה, אך בהמשך הנחלות גדלו לכ-20 דונם. כיום, המושב נחשב למבוסס באזור, אם כי הוא שומר על שורשיו החקלאיים. בנוסף למשקים חקלאיים פרטיים, נווה ירק הפך למרכז תעשייתי ותרבותי, עם מוסדות חינוך וארגוני מועצה אזורית. בולטת במיוחד התפתחות ענף היקבים המשפחתיים, כמו יקב נווה ירק ויקב סנילביץ', המעידה על שילוב המסורת והחדשנות במושב.

חגור: מגדודי הפלמ"ח להתיישבות קהילתית

מושב חגור הוקם בשנת 1949 על ידי יוצאי גדוד 9 של הפלמ"ח, לצד עולים חדשים מבולגריה ופרס. בראשית דרכו, העיסוק המרכזי של המושב היה חקלאות, אך לאורך השנים הוא הפך ליישוב קהילתי רב-תחומי. כיום, חגור מונה מוסדות ציבוריים כגון מועדון נוער, בית עם, בית כנסת וגן ילדים, וילדיו לומדים במוסדות חינוך באזור. המושב שומר על מורשתו החקלאית, אך גם מתפתח לכיוונים נוספים, מעידים על היכולת להתחדש ולהתאים את עצמו לצרכים המשתנים. בין תושבי חגור נמנים קצינים בכירים, כמו הרמטכ"לים לשעבר גבי אשכנזי ודני חלוץ.

נחלים: ממאבקים להתיישבות דתית-לאומית

נחלים הוא מושב דתי-לאומי, שהוקם בשנת 1943 על ידי חברי "ארגון ירושלים". בראשית דרכו, התמודדו חלוצי המושב עם התנגדות מהקיבוצים השכנים, שלא רצו בהם כשכנים דתיים. למרות זאת, הם הצליחו להתבסס במקום ולפתח מוסדות חינוך ותעשייה. בתקופת מלחמת העצמאות, הנשים והילדים פונו מהמקום, אך הגברים בחרו להישאר ולהגן עליו. לאחר המלחמה, תושבי נחלים התיישבו בכפר וילהלמה ליד יהוד, עד שעברו למיקומם הנוכחי ליד פתח תקווה. כיום, נחלים מהווה אחת מהישיבות התיכוניות הוותיקות בישראל ומרכז חשוב לחינוך דתי-לאומי.

קהילות מחוברות ומורשת ציונית

המושבים סביב ראש העין משקפים את מגוון פניה של ההתיישבות היהודית בארץ ישראל. כל אחד מהם נושא אופי ייחודי, אך יחד הם מגלמים את המורשת הציונית והקהילתית המשותפת. מהקרבות בכפר סירקין ועד לפיתוח החקלאי בנווה ירק, דרך ההתיישבות הדתית-לאומית בנחלים – כל אלה מעידים על עשייה ענפה ותרומה לחברה הישראלית. בני המושבים הללו תרמו לצבא, למדע, לתרבות ולכלכלה, והפכו למובילים בשדה החברתי. המושבים הללו הם אפוא חלק בלתי נפרד מפסיפס הזהויות והקהילות בישראל.

סיכום: ערך מורשת וחדשנות

מושבי דרום השרון מהווים דוגמה מובהקת לשילוב בין מסורת והתחדשות. מחד, הם נושאים על גבם את הרקע ההיסטורי של ההתיישבות הציונית, עם סיפורים על קרבות, חלוציות וקונפליקטים חברתיים. מאידך, הם ממשיכים להתפתח ולהתאים עצמם לצרכים המשתנים, בין חקלאות לתעשייה, בין חינוך דתי לפעילות קהילתית. המושבים הללו מגלמים את המפגש בין העבר לעתיד, בין השורשים לחדשנות, ותורמים להווי האזור ולזהות הישראלית בכללותה.

כתוב תגובה


אחד × = 7

s

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

S