פבר 25, 2019
admin

מהפכן יהודי רוסי

מהפכנים רוסים יהודים: מקסים ליטבינוב, חיים ז'יטלובסקי ולאון טרוצקי – שלושה ענקים שעיצבו את המאה ה-20

פתיחה: בין אידיאולוגיה למהפכה – דיוקן קולקטיבי של שלושה מהפכנים

המאה ה-20 הייתה זירה סוערת של מהפכות, מלחמות ושינויים גיאופוליטיים דרמטיים. בתוך הכאוס הזה, שלוש דמויות יהודיות בולטות מרוסיה – מקסים ליטבינוב, חיים ז'יטלובסקי ולאון טרוצקי – הטביעו את חותמן על ההיסטוריה. כל אחד מהם, בדרכו הייחודית, היה שותף פעיל בעיצוב המציאות הפוליטית והחברתית של זמנו. ליטבינוב, דיפלומט ושר חוץ סובייטי, פעל בזירה הבינלאומית לקידום האינטרסים של ברית המועצות. ז'יטלובסקי, אינטלקטואל ומהפכן, נאבק למען מעמדה של שפת היידיש וזהות יהודית אוטונומית. טרוצקי, מהפכן ומייסד הצבא האדום, היה ממובילי מהפכת אוקטובר ודמות מפתח במשטר הסובייטי. שלושתם חלקו מכנה משותף אחד: כולם היו יהודים רוסים שהקדישו את חייהם למען אידיאולוגיות שונות, אך כולם שאפו לעולם טוב יותר, צודק יותר ושוויוני יותר. מאמר זה יסקור את חייהם ופועלם של שלושת האישים, ויבחן את תרומתם הייחודית להיסטוריה.

מקסים ליטבינוב: אדריכל מדיניות החוץ הסובייטית

מקסים ליטבינוב, מהפכן יהודי רוסי, שמו בלידה מאיר חנוך וולך, נולד למשפחה יהודית אמידה בביאליסטוק. לאחר שירותו בצבא הרוסי, הצטרף לתנועה המהפכנית הסוציאל-דמוקרטית. פעילותו המחתרתית הובילה למאסרו ולבסוף לבריחתו לשווייץ. לאחר המהפכה הבולשביקית, מונה ליטבינוב לנציג דיפלומטי של רוסיה הסובייטית בבריטניה, אך גורש לאחר זמן קצר. בשנים שלאחר מכן, מילא שורה של תפקידים דיפלומטיים, עד שבשנת 1930 מונה לשר החוץ של ברית המועצות. בתפקיד זה, פעל ליטבינוב לביסוס מעמדה הבינלאומי של ברית המועצות וליצירת בריתות עם מדינות מערביות נגד גרמניה הנאצית. הישגו הגדול ביותר היה ככל הנראה כינון יחסים דיפלומטיים עם ארצות הברית בשנת 1933. עם זאת, בשנת 1939, עם חתימת הסכם ריבנטרופ-מולוטוב, הודח ליטבינוב מתפקידו. לאחר פלישת גרמניה לברית המועצות, חזר לשירות דיפלומטי ומונה לסגן שר החוץ ושגריר ברית המועצות בארצות הברית. ליטבינוב נפטר בשנת 1951, אך מורשתו ממשיכה להתקיים בדמות תרומתו לביסוס מעמדה של ברית המועצות בזירה הבינלאומית.

חיים ז'יטלובסקי: חלוץ היידישיזם והזהות היהודית החילונית

חיים ז'יטלובסקי, אינטלקטואל ומהפכן יהודי, היה אחד ההוגים המרכזיים של היידישיזם – תנועה שראתה ביידיש שפה לאומית של היהודים ובסיס לתרבות יהודית חילונית מודרנית. ז'יטלובסקי, יליד ויטבסק, החל את דרכו כמהפכן רוסי, אך בהמשך התמקד בפעילות למען זכויות היהודים ובפיתוח התרבות היידית. הוא השתתף בוועידת צ'רנוביץ, שם נאבק למען מעמדה של היידיש כשפה יהודית. ז'יטלובסקי ראה ביהודים לאום בעל תרבות משותפת, אך שלל את הציונות ואת השימוש בעברית. הוא חלם על הקמת "מדינת יידיש" – אוטונומיה יהודית שתתבסס על תרבות היידיש. ז'יטלובסקי היה פעיל גם בתחום החינוך והתרבות, והיה ממייסדי ארגון "איקוף" – ארגון תרבות יידישאי בינלאומי. הוא נפטר בשנת 1943, אך הגותו ומורשתו ממשיכות להשפיע על השיח בנוגע לזהות יהודית ולתרבות יידיש.

לאון טרוצקי: מייסד הצבא האדום ומנהיג המהפכה המתמדת

לאון טרוצקי, שמו בלידה לייב דוידוביץ' ברונשטיין (מהפכן רוסי יהודי), היה מהפכן קומוניסטי ומדינאי סובייטי. טרוצקי, יליד אוקראינה, הצטרף לתנועה המהפכנית בגיל צעיר. הוא היה פעיל במהפכת 1905 ובמהפכת אוקטובר, ולאחר מכן מילא תפקיד מרכזי במלחמת האזרחים הרוסית כמייסד ומפקד הצבא האדום. טרוצקי היה איש אידיאולוגיה מובהק ותמך במהפכה עולמית. הוא התנגד למשנתו של סטלין "סוציאליזם בארץ אחת" וטען כי המהפכה צריכה להיות מתמדת וגלובלית. לאחר מותו של לנין, נאבק טרוצקי בסטלין על ההנהגה, אך לבסוף הודח וגורש מברית המועצות. הוא נרצח במקסיקו בשנת 1940 על ידי סוכן של סטלין. טרוצקי נותר דמות שנויה במחלוקת, אך תרומתו למהפכה הרוסית ולייסוד הצבא האדום אינה ניתנת לערעור.

השפעה ומורשת: שלושה מסלולים, מטרה משותפת

שלושת האישים, ליטבינוב, ז'יטלובסקי וטרוצקי, מייצגים שלושה מסלולים שונים של פעילות מהפכנית. ליטבינוב פעל בעיקר בזירה הדיפלומטית, ז'יטלובסקי התמקד בתחום התרבות והזהות, וטרוצקי היה מהפכן ומנהיג צבאי. למרות השוני בדרכיהם, שלושתם חלקו מטרה משותפת: עולם טוב יותר. כל אחד מהם, בדרכו הייחודית, תרם לעיצוב המאה ה-20 והותיר מורשת משמעותית. ליטבינוב תרם לביסוס מעמדה של ברית המועצות, ז'יטלובסקי נאבק למען זכויות היהודים ופיתוח תרבות היידיש, וטרוצקי היה ממנהיגי המהפכה הרוסית ומייסד הצבא האדום. שלושתם היו דמויות מורכבות, שפעלו בתקופה סוערת ורוויית שינויים. מורשתם ממשיכה להתקיים ולהשפיע על השיח הציבורי והפוליטי גם כיום.

סיכום: מורשתם של שלושה ענקים

מקסים ליטבינוב, חיים ז'יטלובסקי ולאון טרוצקי היו שלושה מהפכנים רוסים יהודים, אשר כל אחד מהם תרם תרומה משמעותית לעיצוב המאה ה-20. למרות השוני בדרכיהם ובאידיאולוגיות שלהם, שלושתם חלקו מחויבות לעולם טוב יותר. מורשתם הייחודית ממשיכה להתקיים ולהשפיע על זמננו.

כתוב תגובה


− 6 = אפס

s

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

S