פבר 25, 2019
admin

יישוב נטוש בגליל העליון

יישובים נטושים בגליל העליון – סיפורו של אזור ייחודי

הגליל העליון הוא אזור הררי יפהפה הממוקם בצפון מדינת ישראל, ונחשב לאחד האזורים העשירים בהיסטוריה ובנוף הטבעי. לצד היישובים הפעילים והתוססים הפזורים בו, ניתן למצוא גם יישובים נטושים שהותירו אחריהם זיכרון ועקבות מהעבר. יישובים אלו, שננטשו מסיבות שונות, משקפים את השינויים ההיסטוריים והחברתיים שעברו על האזור במשך השנים, מהתקופה העות'מאנית, דרך תקופת המנדט הבריטי, ועד ימי המדינה הצעירה. במאמר זה נסקור את ההיסטוריה של יישובים נטושים אלו, ונסביר כיצד הם הפכו למוקד של מחקר והתעניינות.

היסטוריה והתפתחות היישובים בגליל העליון

הגליל העליון שימש לאורך ההיסטוריה כמוקד התיישבות עבור עמים ותרבויות שונות, ובמיוחד עבור יהודים, ערבים, דרוזים וצ'רקסים. היישובים באזור עברו תהפוכות רבות בהתאם למצבים פוליטיים וכלכליים שהשפיעו על האזור כולו. בתקופת ההתיישבות העברית החדשה, בראשית המאה ה-20, הוקמו מספר יישובים חקלאיים יהודיים במטרה להרחיב את האחיזה היהודית באזור ולהגביר את הייצור החקלאי. לצד יישובים אלו, ישנם גם יישובים ערביים, שחלקם נטושים היום בעקבות מלחמות, עימותים או הגירה טבעית של התושבים לאזורים אחרים.

יישובי הצ'רקסים והדרוזים שננטשו

באזור הגליל העליון ניתן למצוא מספר יישובים נטושים שהיו מאוכלסים בעבר בצ'רקסים ובדרוזים. הצ'רקסים, שהיגרו לארץ בעקבות הגירוש מהקווקז במאה ה-19, הקימו יישובים חקלאיים קטנים שהתמקדו בגידול חיות ובחקלאות מסורתית. עם השנים, ובעקבות השינויים הפוליטיים והמדיניים באזור, יישובים אלו ננטשו באופן הדרגתי, כאשר התושבים עברו ליישובים אחרים או לערים גדולות יותר. דוגמא לכך היא היישוב רחניה, שהפך עם השנים לכמעט ריק מתושבים, אך עדיין מהווה אתר היסטורי בעל חשיבות למורשת הצ'רקסית בארץ.

עין זיתים: סיפורה של מושבה אבודה

עין זיתים, יישוב קטן ששכן בסמוך לצפת, הוא סיפור מרתק של חזון, התמדה, ולבסוף, גם של כישלון. ראשיתו בשנת 1891, כאשר קבוצת חלוצים בני העלייה הראשונה, חברי אגודת "דורשי ציון" ממינסק, רכשו אדמות באזור במטרה להקים יישוב חקלאי. הם חלמו לעבד את האדמה, לנטוע כרמים ולייצר יין, ובכך לתרום לבניית הארץ ולחיזוק ההתיישבות היהודית בגליל.

אך החלום נתקל במציאות קשה. תנאי השטח הקשים, מחסור בידע חקלאי, קשיים כלכליים ומחלוקות פנימיות הובילו לקשיים רבים. למרות זאת, המתיישבים לא ויתרו. הם בנו בתים, נטעו כרמים, ואף הקימו רפת. אך בשנת 1894, לאחר מספר שנים של מאבק, נאלצו לנטוש את היישוב.

בשנים הבאות נעשו מספר ניסיונות נוספים להקים מחדש את עין זיתים (יישוב נטוש בגליל העליון), אך כולם כשלו. בשנת 1946 הוקם במקום קיבוץ על ידי הכשרת פלמ"ח וגרעין של תנועת "הבונים דרור" מהונגריה. הקיבוץ נאבק בקשיים כלכליים וביטחוניים, ובסופו של דבר גם הוא ננטש.

כיום, עין זיתים (יישוב נטוש בגליל העליון) היא אתר היסטורי, שריד אילם לסיפור של חלוציות, חזון ותקווה. סיפורה של עין זיתים מלמד אותנו על האתגרים הרבים שעמדו בפני החלוצים, ועל הנחישות וההתמדה שלהם למרות הקשיים. הוא מזכיר לנו את חשיבות ההתיישבות, את הקשר לאדמה ואת המחיר הכבד ששילמו החלוצים בדרך להגשמת חלומם.

יישובים שננטשו בעקבות מלחמת העצמאות

מלחמת העצמאות שינתה את מפת היישוב בארץ, במיוחד בגליל העליון. בעקבות המלחמה ננטשו מספר כפרים ערביים, בעיקר בשל קרבתם לגבולות, אשר הפכו למוקד עימות. תושבים רבים נמלטו או פונו בעקבות הקרבות, ויישובים אלו נותרו נטושים לחלוטין. כיום, ניתן למצוא בהם מבנים הרוסים למחצה, דרכים נטושות, ובורות מים ישנים, שמשמרים את העבר ומספרים את סיפורם של הכפרים שנהרסו. אחד הכפרים המפורסמים ביותר הוא בירעם, כפר מרוני נוצרי שתושביו פונו במהלך מלחמת העצמאות ולא הורשו לשוב אליו.

מאמצי השימור והמחקר ההיסטורי

האתרים של היישובים הנטושים בגליל העליון מהווים מוקדי עניין עבור חוקרים, ארכיאולוגים, ואפילו תיירים המבקשים לחקור את עברו של האזור. ארגונים שונים, בשיתוף עם המדינה וגופים פרטיים, מקדמים תוכניות לשימור האתרים ההיסטוריים ולהחייאת הזיכרון הקולקטיבי של התושבים שחיו בהם בעבר. מאמצים אלו כוללים חפירות ארכיאולוגיות, שימור מבנים עתיקים, ופרסום מחקרים היסטוריים שמטרתם להאיר את נסיבות הנטישה ואת חיי התושבים בעבר.

יישובים נטושים והטבע המשתלט עליהם

ביישובים הנטושים בגליל העליון ניתן לראות כיצד הטבע מחזיר לעצמו את השטח. צמחייה עבותה ובעלי חיים מקומיים פלשו לאתרים הנטושים, שהפכו לסביבה טבעית עבורם. התהליך שבו הטבע משתלט מחדש על השטחים שהתפנו מייצר נופים מרהיבים שבהם משתלבים המבנים הנטושים והצמחייה המקומית. המראות של מבנים ישנים מוקפים עצים ושיחים יוצרים אווירה ייחודית שמשכה אליה יוצרים רבים מהתחום האמנותי והקולנועי, המחפשים מיקום לצילום פרויקטים באווירה היסטורית ודרמטית.

השפעת היישובים הנטושים על התרבות המקומית

היישובים הנטושים בגליל העליון אינם רק עדות להיסטוריה שהשתנתה, אלא גם מהווים מקור השראה לתרבות המקומית. יצירות ספרות, מחזות ותערוכות אמנות מקומיות רבות שואבות השראה מהאתרים הנטושים ומהסיפורים ההיסטוריים הקשורים בהם. כמו כן, הפסטיבלים המקומיים והאירועים התרבותיים המתקיימים באזור פעמים רבות כוללים פעילויות סביב היישובים הנטושים, כמו סיורים מודרכים או מופעים שממחישים את ההיסטוריה של המקום.

האתגרים בשימור האתרים הנטושים

שימור יישובים נטושים בגליל העליון הוא משימה לא פשוטה, הדורשת התמודדות עם בעיות חוקיות, פוליטיות וכלכליות. ישנם אתרים המצויים בבעלות פרטית, או שמעוררים מחלוקות סביב זכויות בעלות היסטוריות של משפחות או קהילות לשעבר. לצד זאת, יש גם אתגרים הנובעים מהצורך להבטיח את הבטיחות של המבקרים באתרים שאינם במצב תקין, ולהתמודד עם פגעי מזג האוויר שפוגעים במבנים הישנים.

כתוב תגובה


9 − אחד =

s

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

S