פבר 25, 2019
admin

חוקר ועורך ספרותי

מנחם פרי: מפענח סודות הטקסט ומעצב את הספרות הישראלית

הקריאה כמסע גילוי: תורת הפערים של מנחם פרי

בבסיס הגותו של מנחם פרי עומדת תפיסה חדשנית של הקריאה כפעולה אקטיבית ויצירתית. פרי, בהשראת הפסיכולוגיה הקוגניטיבית, טען כי הטקסט הספרותי אינו ישות סגורה ומוגמרת, אלא מרחב של אפשרויות ומשמעויות פתוחות. הקורא, על פי תורתו, אינו צרכן פסיבי של מידע, אלא שותף פעיל ביצירת המשמעות של הטקסט. הוא ממלא את "הפערים" שבטקסט בידע אישי, ברגשות ובאסוציאציות, ובכך מעניק לו חיים חדשים. מושג ה"סף המיצוי", שטבע פרי, מתייחס לנקודה שבה הקורא מחליט להפסיק את מלאכת הפענוח ולהסתפק במשמעות שכבר נוצרה. פרי טען כי אין "קריאה נכונה" אחת, אלא מגוון פרשנויות אפשריות, התלויות בנסיבות הקריאה ובמאפייני הקורא.

עורך מיקרו: מגע הקסם של מנחם פרי

פרי, חוקר ועורך ספרותי, נודע כעורך ספרותי מסור ויסודי, המכונה "עורך מיקרו" בשל תשומת הלב הקפדנית שהוא מקדיש לכל מילה ופסיק בטקסט. הוא ליווה סופרים רבים לאורך הקריירה שלהם, בהם חנוך לוין ודויד גרוסמן, ועזר להם ללטש את יצירותיהם ולהביא אותן לשלמות. עבודתו כעורך אינה מסתכמת בתיקון שגיאות לשוניות או אי-דיוקים עובדתיים, אלא בהעמקה במשמעויות הטקסט, בפיתוח הדמויות ובעיצוב העלילה. פרי רואה בעריכה הספרותית מלאכת מחשבת הדורשת רגישות, ידע מעמיק ויצירתיות, ומאמין כי תפקידה של העריכה הוא לחשוף את הפוטנציאל הגלום בטקסט ולהביאו לידי ביטוי מלא.

"שב עלי והתחמם": בין היסטוריה לאהבה אסורה

ספרו של פרי, "שב עלי והתחמם", זכה לתהודה רבה ולעורר מחלוקת ציבורית. הספר מתאר את מערכת היחסים המורכבת והטעונה בין יוסף חיים ברנר לאורי ניסן גנסין, שני ענקי הספרות העברית. פרי, באמצעות ניתוח מעמיק של התכתבויות, יומנים ויצירות ספרותיות, חושף את המתח ההומוארוטי שהתקיים בין שני הסופרים, ומציע פרשנות חדשה ומקורית לחייהם וליצירתם. הספר עורר ביקורת מצד מי שראו בו ניסיון "להוציא מהארון" את ברנר וגנסין, אך פרי טען כי מטרתו היא להציג את מורכבותה של מערכת היחסים ביניהם, ולא להגדיר אותה במונחים חד-משמעיים.

מנחם פרי: איש אשכולות ולוחם צדק

פרי אינו רק חוקר ועורך ספרותי, אלא גם איש ציבור פעיל ואכפתי. הוא הוביל מאבקים רבים למען הסופרים והמו"לים הקטנים והבינוניים, נגד הריכוזיות בשוק הספרים ובעד חופש הביטוי והיצירה. הוא התנגד ל"חוק הצרפתי", שהגביל את ההנחות על ספרים חדשים, וניסח הצעה אלטרנטיבית להסדרת שוק הספרים בישראל. פרי (חוקר ועורך ספרותי) הוא דמות ציבורית מוערכת, הידועה בלהט שלה, בישירותה ובהתגייסותה למען עולם הספרות והתרבות.

מורשתו של מנחם פרי: השראה לדורות הבאים

תרומתו של מנחם פרי לספרות העברית היא עצומה ורבגונית. תורת הפערים שפיתח חוללה מהפכה בחקר הספרות, והשפיעה על דורות של חוקרים וסטודנטים. עבודתו כעורך ספרותי סייעה לעצב את פניה של הספרות הישראלית המודרנית, וטיפחה כמה מהסופרים החשובים ביותר שפעלו כאן. פעילותו הציבורית תרמה להגברת המודעות לחשיבותה של הספרות והתרבות בחברה הישראלית, והובילה לשינויים משמעותיים בשוק הספרים. מורשתו של פרי היא מקור השראה לדורות הבאים של חוקרים, עורכים, סופרים ואנשי תרבות, המבקשים להמשיך את דרכו ולהעשיר את עולם הספרות הישראלי.

כתוב תגובה


+ אחד = 2

s

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

S