פבר 25, 2019
admin

אל הים במיתולוגיה היוונית

המיתולוגיה היוונית: מהומרוס ועד אלי הים

יסודות המיתולוגיה היוונית ומקורותיה
המיתולוגיה היוונית מהווה אוסף עשיר של סיפורים המשקפים את תפיסת העולם של יוון העתיקה. מקורותיה מגוונים ונשענים על השפעות מתרבויות המזרח הקדום, כולל המיתולוגיות הבבלית, הפרסית, הכנענית והמצרית. סיפורים אלה הועברו תחילה בעל-פה מדור לדור, כשהם משלבים אלמנטים של אמונה, פולחן וערכים חברתיים. המיתולוגיה היוונית נבדלת מהדת היוונית העתיקה, אך כוללת את הפולחן שהתקיים הן במסגרת הפוליס והן בטקסים פרטיים. הסיפורים המיתולוגיים שימשו כלי להסברת תופעות טבע, להנחלת ערכים מוסריים ולהבנת מקומו של האדם בעולם.

הומרוס ותרומתו למיתולוגיה היוונית
הומרוס, שחי במאה השמינית לפני הספירה, נחשב לאחת הדמויות המשפיעות ביותר על עיצוב המיתולוגיה היוונית. יצירותיו המרכזיות, האיליאדה והאודיסאה, תועדו לראשונה בכתב בתקופת שלטונו של הטיראן פייסיסטראטוס באתונה, במאה השישית לפני הספירה. הוויכוח על זהותו ההיסטורית של הומרוס נמשך עד ימינו, כאשר חוקרים מודרניים מציעים שייתכן שהשירות נוצרו על-ידי מספר משוררים או אפילו משוררת. החפירות הארכיאולוגיות של היינריך שלימאן והפענוח של כתב קווי ב' חיזקו את ההשערה שליצירותיו יש בסיס היסטורי מסוים.

פוסידון: שליט הימים והאוקיינוסים
פוסידון, אל הים במיתולוגיה היוונית, אחד משלושת האלים הגדולים לצד זאוס והאדס, שלט בממלכת הימים והאוקיינוסים. הוא נודע באופיו ההפכפך, שהשפיע ישירות על מצב הים והספנות. פוסידון (אל הים במיתולוגיה היוונית) היה אחראי גם על רעידות האדמה והסוסים, והיה מהאלים הנערצים ביותר בערי החוף היווניות. פולחנו היה נרחב במיוחד בקורינתוס ובאתונה, שם הוקמו לכבודו מקדשים מפוארים. הימאים והדייגים נהגו להקריב לו קורבנות מיוחדים, בתקווה שיעניק להם מסע בטוח בים.

סמלי פוסידון ומשכנו המפואר
משכנו של פוסידון היה ארמון מפואר בקרקעית הים, שנבנה מזהב, אלמוגים ואבני חן. סמלו המובהק היה הטריידנט – קלשון בעל שלוש שיניים, שבאמצעותו שלט בגלי הים ויצר רעידות אדמה. באמנות היוונית הוא מתואר רוכב במרכבה הרתומה להיפוקמפוסים – יצורים שחציים סוס וחציים דג. החיות המזוהות עמו כוללות דולפינים, סוסי ים ושוורים, המסמלים את כוחו הרב בים וביבשה.

טריטון: שליח המצולות ובן האלים
טריטון, בנם של פוסידון והנימפה אמפיטריטה, שימש כשליח המצולות ומנהיג הטריטונים. הוא נודע בזכות הקונכייה הקסומה שלו, שבאמצעותה יכול היה להרגיע או לעורר את גלי הים. טריטון מתואר כיצור היברידי – פלג גופו העליון אנושי ותחתיתו דמוית דג. הוא חי עם הוריו בארמון המפואר בקרקעית הים, ולפי המסורת, צליליה של הקונכייה שלו היו כה עוצמתיים שאפילו הענקים נסו מפניהם.

נראוס: החכם העתיק של הים
נראוס, הידוע כ"זקן הים", היה מהאלים הקדומים ביותר של הים היווני. בנם של פונטוס וגאיה, הוא נודע ביכולת הנבואה שלו ובכושרו לשנות צורה. יחד עם דוריס, היה אביהן של הנראידות – נימפות הים. נראוס נודע ביושרו המוחלט ובחכמתו העמוקה, תכונות שהקנו לו את הכינוי "דובר האמת". הוא שיתף את חכמתו עם גיבורים שהצליחו לתפוס אותו, למרות יכולתו להחליף צורות. חשיבותו במיתולוגיה היוונית מודגשת בעובדה שהוא היה אבי תטיס, אמו של אכילס, ואמפיטריטה, אשת פוסידון.

כתוב תגובה


× שבע = 28

s

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

S